Winnaar Vastgoed Pro najaarsactie

Alle opdrachtgevers die hun woning gedurende de maanden september tot en met december van het afgelopen jaar te koop hebben aangeboden via Van der Straaten Makelaardij konden meedingen naar de bijzondere actie 'UW EIGEN MAKELAAR OP ONZE KOSTEN' van hun beroepsvereniging Vastgoed Pro. Elke maand werd één winnaar getrokken, uit alle inzendingen in heel Nederland. De winnaar ontvangt zijn bemiddelingskosten terug, wat kan oplopen tot een vergoeding van € 2.500,--. Als laatste winaar van deze actie, in december, was Frank Broers uit Budel-Schoot de gelukkige winnaar. 

NATIONALE HYPOTHEEK GARANTIE 2018

Vier weetjes over een NHG-hypotheek in 2018 
Wordt 2018 het jaar waarin je een woning koopt, gaat verbouwen en/of investeert in energiebesparende voorzieningen? Dan is het goed om te weten dat sommige regels bij het sluiten van een hypotheek met NHG veranderen.
Jaarlijks worden per 1 januari de Voorwaarden & Normen voor NHG aangepast naar aanleiding van wensen van klanten, actuele marktontwikkelingen en wijzigingen in wet- en regelgeving. We hebben vier weetjes over de nieuwe regels per 1 januari 2018 op een rij gezet.
Hogere kostengrens
Vanaf 1 januari 2018 is de kostengrens voor NHG €265.000, dat is 8 procent hoger dan nu het geval is. Duurdere woningen komen dan dus in aanmerking voor NHG. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG kostengrens naar maximaal €280.900. De extra financieringsruimte moet natuurlijk volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen (bijvoorbeeld een HR-ketel, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, HR++ beglazing en/of zonnecellen).
Eenmalige premie blijft gelijk
Voor een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een bedrag, de ‘borgtochtprovisie’. In 2018 is dit, net als in 2017, 1 procent van het totale hypotheekbedrag. Dat betekent dat je voor een lening van € 200.000,- voor financiering met NHG € 2.000,- betaalt. Deze kosten betaal je aan de geldverstrekker zodra je de hypotheek afsluit. Voor dit bedrag ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien kun je op een vangnet rekenen als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen.
Verplichting overlijdensrisicoverzekering vervalt
Tot en met 2017 was het in veel gevallen bij een hypotheek met NHG verplicht om ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. In 2018 is dit niet langer verplicht. Dit geeft je de vrijheid om samen met je adviseur te bepalen hoe om te gaan met de financiële risico’s bij overlijden.
Oversluiten naar een hypotheek met NHG
Heb je een bestaande hypotheek zonder NHG? In 2018 is het mogelijk om deze over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Voorwaarde is wel dat je er een hypotheek met meer gunstige condities voor in de plaats krijgt, zoals een lagere rente.
Ben je klaar voor het nieuwe jaar?
Maak een afspraak met een hypotheekadviseur of geldverstrekker om de mogelijkheden te bespreken. Zij kunnen je meer vertellen over de voorwaarden die van toepassing zijn bij het sluiten van NHG en kunnen berekenen of je in aanmerking komt voor NHG.

VERPLICHT ENERGIELABEL BIJ VERKOOP OF VERHUUR.

ENERGIELABEL VERPLICHT!

Staat uw woning te koop of te huur? Het energielabel is een indicatie van de energieklasse van uw woning, gebaseerd op bij de overheid bekende gegevens. Deze indicatie is echter niet voldoende op het moment van een overdracht, dus vraag ruim op tijd online het definitieve energielabel aan.

Indien u de volgende link volgt, komt u op de site waar u een definitief energielabel kunt aanvragen. 
http://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels-gebouwen/energielabel-woningen/erkend-deskundige

Aanvragen definitief label
De woningeigenaar heeft twee mogelijkheden om een definitief label aan te vragen.
1. De woningeigenaar geeft een erkend energielabeladviseur opdracht om een energielabel op te stellen. Dit is de duurste optie.
2. De woningeigenaar kan vanaf 1 januari 2015 zelf on-line zijn definitief energielabel aanvragen. De woningeigenaar kan zelf inloggen (met DigiD) en een
aantal vragen (maximaal 10) invullen. Het betreft vragen over energetische maatregelen in de woning (o.a. beglazing, isolatie, verwarming en duurzaamheidsmaatregelen). Een
deskundige beoordeelt (vanaf afstand) de ingevulde vragen en kan om aanvullende bewijzen (foto’s, aankoopfacturen, etc) vragen. Bij een positieve beoordeling zal het voorlopige energielabel worden omgezet in een definitief label. Dit zal naar verwachting enkele tientjes gaan kosten.

Klik hier voor een voorbeeld label;